top of page

Miten varmistetaan onnistunut välinehuollon pesutulos?

Päivitetty: 15. tammik. 2020

Samalla pesukonetyypillä ja samalla pesuaineella voidaan saada saman laitoksen eri yksiköissä aivan erilaisia pesutuloksia, hyviä ja ala-arvoisia. Miten voidaan varmistaa, että pesutulos on tasaisesti hyvä?

Esimerkkitapaus Asiakkaalla oli n. kymmenessä yksikössä instrumenttien pesukoneita. Joissakin instrumenttipesukoneissa TOSI-pesutesti näytti huonoa tulosta ja joissakin ei ollut mitään ongelmaa. Jos testi näyttää huonoa tulosta, ei kannata vaihtaa testiä, vaan selvittää, johtuuko huono tulos pesuprosessin parametreista tai väärin kuormatusta koneesta. Asiakkamme luotti siihen, että testi kertoo ongelmasta ja lähdimme selvittelemään asiaa. Osoittautui, että lähes jokaisessa pesukoneessa oli erilaiset pesuprosessiparametrit.

Ongelmakohtia ja suosituksia: 1. Esipesuajat vaihtelivat 8-10 min. välillä, kylmällä vedellä Suositeltu tapa: Esipesusuositus esim. 2 min. kylmällä vedellä + 2 min. sekoitetulla tai lämpimällä vedellä.


2. Varsinainen pesuaika vaihteli 8-15 min. välillä Suositeltu tapa: Jos esipesuparametrit on asetettu kuten edellä suositellaan, riittää pesuajaksi 5-8 min.

3. Pesuaineen suosituslämpötila ylitti suositusrajan.  Etenkin entsyymipohjaisen pesuaineen suosituslämpötilaa pesussa ei saa ylittää, sillä silloin sen toiminta häiriintyy. Suositeltu tapa: Tarkista aina pesuaineen tyypin vaihdon yhteydessä suosituslämpötila.

4. Pesuaineen annostelut olivat 1-5 % välillä, vaikka vedenlaatu alueella on sama kaikille yksiköille. Suositeltu tapa: Pyydä omalta vesilaitokseltasi tiedo alueesi veden kovuudesta, jonka mukaan pesuaineen annostelu säädetään.

Noudata pesuprosessin parametreja Ammattilainen tuntee höyrysterilointilaitteen tärkeimmät parametrit, mutta on tärkeää myös ymmärtää mitä tapahtuu pesukoneen puhdistusprosessissa. Edellä mainitut neljä eri parametria ovat koko pesuprosessin onnistumisen kannalta kaikkein tärkeimmät. Niitä ei voi asettaa ”mutu” -tuntumalla, vaan säätää kohdalleen pesutestejä apuna käyttäen. Näin varmistetaan, että pesuprosessi tuottaa puhtaita ja potilaille turvallisia instrumentteja!

Suosituksia parhaaseen tulokseen Suosittelemme käyttämään pehmennettyä vettä pesuprosessissa sekä käänteisosmoosiveden käyttöä loppuhuuhteluvedessä. Pehmennetty vesi vähentää pesuaineen kulutusta pesuprosessisssa. Käänteisosmoosivesi loppuhuuhtelussa poistaa vesijohtoveden mukana tulleet epäpuhtaudet (mineraalit) instrumenttien pinnoilta sekä pesukoneen kammion seinämistä ja siten auttaa niitä pysymään kirkkaina.

Kuormaa kone oikein Pesukoneen kuormaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Asettelu tulee tehdä oikein eikä kuormaa saa olla liikaa. Syy huonoon testitulokseen on usein juuri koneen kuormaaminen, vaikka pesuprosessin parametrit olisivat kohdallaan. Kuvassa esimerkki väärästä asettelusta (kuva todellisesta tilanteesta).

Annan mielelläni lisätietoja ja neuvoja välinehuollon hyvän pesutuloksen varmistamiseksi.

Artikkelin kirjoittaja (01/2020):

Taina Kunnasluoto

Tuotespesialisti / indikaattorit ja pienlaitteet

Gsm. 040 486 3402


Comments


bottom of page