top of page

Instrumenttien pesukoneen pesutestit

Päivitetty: 18. lokak.

Steriilin lopputuloksen varmistamiseksi myös välinehuolloissa käytettävien pesukoneiden pesutehoa on seurattava säännöllisesti. Tähän tarkoitukseen on kehitelty testejä, jotka simuloivat veristä ja kontaminoitunutta instrumenttia.


Tässä uutiskirjeessä kerrotaan kahdesta testistä, jotka ovat TOSI testi perusinstrumenttien kuormille ja LUMCHECK testi, joka on tarkoitettu onteloisten instrumenttien kuormille.











TOSI testi

Kertakäyttöinen testiobjekti koostuu vaikeasti peseytyvästä nivelkohdasta, instrumenttia simuloivasta ruostumattomasta teräslevystä sekä synteettisestä testitahrasta.











TOSI testin käyttäminen

Testiä käytetään siten, että ensin pesukoneelle tehdään valmistajan ohjeiden mukaan ns. toimintakunnon testaus tyhjällä koneella, että nähdään toimiiko laite oikein ja parametrit ovat kohdillaan. Sen jälkeen siirrytään rutiinitestaukseen kuorman kanssa. Testausväli riippuu yksikön toiminnasta ja se suunnitellaan monesti yhdessä testin toimittajan asiantuntijan kanssa.


Kun pesukone on lastattu täyteen, voidaan testi laittaa mukaan varmistamaan, että pesutulos on hyvä.


Olennaista on se, että kaikista testauksista tehdään kirjaus dokumentointikaavakkeeseen ja reagoidaan huonoon tulokseen.


Tilanne TOSI-testiä käytettäessä: testiin jää vaalea pieni läikkä

  • Yleisin syy tähän on pesuaineessa → vaihdetaan entsyymipohjaiseen pesuaineeseen joka pilkkoo paremmin proteiinia.

  • Toinen yleinen syy on, että pesukoneeseen on asetettu eri lämpötila kuin mitä pesuaine valmistaja suosittelee → tarkistetaan parametrit.

  • Edellisen kanisterin jämät kaadettu uuteen astiaan. Jos näin tehdään niin pesuainekanisterin pohjalle alkaa kertyä sakkaa, joka kulkeutuu letkuihin aiheuttaen tukkeumia → älä kaada jämiä uuteen kanisteriin.

  • Kone ei ota tarpeeksi pesuainetta → Suomessa on kovuudeltaan hyvin erilaatuista vettä, joka pitää huomioida pesuaineen annostelua säädettäessä. Mitä kovempi vesi, sitä suurempi pitää pesuaineen annostelun olla.

Käyttämällä tulovedelle erillistä vedenpehmennintä, säästyy pesuainetta eikä pesukoneeseen kerry kalkkia, joka aiheuttaa häiriöitä koneen toimintaan sekä tummentaa instrumentit. Lisätietoja pehmentimistä vedenkäsittelyn asiantuntijoiltamme puh. (09) 684 1010 tai kaiko@kaiko.fi.

  • Tarkistetaan pesuaineen annosteluletkut, ettei niissä ole tukkeumia.

  • Pesuainekanisteri on tyhjä.

”Olin asiakkaan luona ja huomasin, että heidän pesuainekanisteri oli tyhjä, kerroin heille asiasta. Jouduin muissa asioissa menemään uudestaan kyseisen asiakkaan luokse ja sain kuulla, ettei TOSI testi puhdistu. Asiakas oli soittanut pesukonetoimittajalle, joka oli sanonut, ettei kyseinen testi soveltuisi heidän koneelle. Katsottuani kaappiin jossa heillä oli pesuainekanisteri, huomasin, että kanisteri oli edelleen tyhjä. Huomautin asiasta ja asiakas oivalsi ongelman olleen tyhjässä pesuainekanisterissa. Jatkossa testi puhdistui, laitteessa tai testin soveltuvuudessa laitteelle ei ollut vikaa.”

  • Annostelijan pumppu viallinen → olen törmännyt tilanteeseen jossa TOSI-testi puhdistui välillä puhtaaksi ja välillä jäi vaillinaiseksi. Ongelman syy oli se, että pesuainepumppu jätti aina välillä ottamasta pesuainetta, pumppu vaihdettiin ja ongelma poistui.

  • Pesulavassa halkeama → tämä ongelma on vaikea havaita, jos pesukoneessa ei ole ikkunaa. Näissä tapauksissa käyttäjän pitää säännöllisesti ja erittäin huolella tarkistaa pesulapojen kunto. Ikkunallisessa pesukoneessa pesulavan halkeaman havaitsee epätasaisesta pyörimisestä. Pesulavat kannattaa tarkistaa joka viikko koneen peruspuhdistuksen yhteydessä. Samassa yhteydessä tulee puhdistaa pesulapojen kiinnitysreiät ja -aukot. Pesulapojen paikoilleen laiton yhteydessä varmista, että pesulapa pyörii vapaasti → tökkää esim. sormella pesulapaa.


LUMCHECK testi

Testi koostuu monikäyttöisestä ruostumattomasta teräksestä valmistetusta testiputkilosta ja kertakäyttöisestä teräslevystä, jossa on synteettinen veritahra.














LUMCHECK testin käyttäminen

Testiä käytetään, kun pesukoneessa on ns. pesupiikkikori ja siinä pestään onteloisia instrumentteja. Testi voidaan laittaa joko suoraan pesupiikkiin tai liittää siihen lyhyellä silikoniletkulla. Testausväli suunnitellaan samoin kuin TOSI-testin, tulokset kirjataan dokumentointikaavakkeeseen. Monesti tilanteessa, jossa testi ei puhdistu saatetaan syyttää testiä toteamalla, että se ei sovellu meidän pesukoneelle. Se on virheellinen käsitys ja näin ei pidä ajatella, syy löytyy, kunhan aletaan selvittämään mistä se johtuu.


Mitä enemmän testiin jää testilikaa, sitä vakavammasta ongelmasta on kyse.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä ongelmista ja niiden ratkaisuista:


Tilanne LUMCHECK-testiä käytettäessä: testiin jää vaalea läikkä.

  • Syyt voivat olla samat kuin TOSI-testiä käytettäessä.

  • Pesupiikit voivat olla tukossa → tarkista niiden kunto.

  • Kori ei paina riittävästi vedentuloa vapauttavaa liitintä → tarkista manuaalisesti toimiiko liitin jotta vedenpaine pääsisi instrumentin sisälle puhdistamaan sen. Tämä on ollut syynä huonoon tuilokseen todella monessa koneessa. Häiriö on vakava ja sellainen, ettei sitä normaali käytössä välttämättä pysty havaitsemaan, ainoastaan testi kertoo sen.

Joskus huonon pesutuloksen syyn löytymiseen voi olla muita syitä mm. koneessa selkeästi vikaa tai pesukone on lastattu liian täyteen tai muutoin virheellisesti.


Mitä enemmän testiin jää testilikaa, sitä vakavammasta ongelmasta on kyse.


Muistathan että yksikkösi vastaa siitä, että instrumentit ovat potilaalle turvallisia.


Artikkelin kirjoittaja (01/2020):

Taina Kunnasluoto

Tuotespesialisti / indikaattorit ja pienlaitteet

Gsm. 040 486 340

コメント


bottom of page